EKOZIEMNIAK

Naturalna uprawa

Masanobu Fukuoka (1913 - 2008)

Naturalne pożywienie możesz znaleźć tuż przed twoimi stopami.

Poniżej przedstawiam najczęściej stosowane na naszym gospodarstwie prace wykonywane podczas uprawy ziemniaków. Zakres prac każdego roku wygląda inaczej, zależy od terminu sadzenia, dostępności obornika, występowania szkodników ale przede wszystkim od pogody.
  • Etap I - poplon ścierniskowy

    Pole pod ziemniaki zostaje przygotowane wczesną jesienią, kiedy siejemy przedplon ścierniskowy z roślin oleistych lub motylkowych takich jak gorczyca lub łubin. Rośliny te zapobiegają korozji i degradacji gleby przez okres zimowy, a jednocześnie pełnią formę naturalnego nawozu roślinnego po przyoraniu.

    Etap I
  • Etap II - likwidacja poplonu ścierniskowego

    Mechaniczna likwidacja przedplonu ścierniskowego, ma za zadanie przygotowanie pola pod nawożenie nawozem naturalnym.

    Etap II
  • Etap III - rozrzucanie nawozu naturalnego

    Wczesną wiosną na pole wywożony jest nawóz naturalny z własnego kompostownika, który składa się ze ściółek zwierzęcych i różnego rodzaju roślin. Znajduje się w nim wiele pierwiastków i mikroelementów, które wzbogacają ziemię w niezbędne składniki pokarmowe dla uprawy ziemniaków.

    Etap III
  • Etap IV - przyoranie nawozu naturalnego

    Rozrzucony nawóz naturalny, żeby nie stracił swoich składników odżywczych w wyniku osuszania go przez słońce i wiatr zostaje natychmiast przyorany. Dodatkowo, zabieg ten, pozytywnie wpływa na walkę z chwastami.

    Etap IV
  • Etap V - uprawa kultywatorem

    Po upływie dwóch tygodni przyorane pole równane jest kultywatorem, który spulchnia ziemię i likwiduje chwasty. Zabieg może być powtarzany, w zależności od pogody czy natężenia występowania chwastów.

    Etap V
  • Etap VI - sadzenie ziemniaków

    Po ostatnich mrozach przychodzi czas sadzenia. Sadzeniaki posiadamy własne, ze zbioru roku ubiegłego. Przechowujemy je w sposób naturalny, dawnym sposobem w kopcu. Sadzeniaki zostają odpowiednio wyselekcjonowane według kryteriów tj. wielkość i zdolność do kiełkowania.

    Etap VI
  • Etap VII - zabezpieczenie uprawy przed zwierzyną

    Nasze gospodarstwo znajduje się w miejscowości otoczonej lasami, przez co uprawę ziemniaków ogradzamy przed zwierzyną leśną, która licznie występuje w naszej okolicy.
    Etap VII
  • Etap VIII - bronowanie

    Wraz z ziemniakami na polu pojawiają się chwasty, które należy likwidować ponieważ osłabiają one uprawe wyciągając z gleby wilgoć i składniki odżywcze. Dopóki łety ziemniaka są małe stosujemy lekkie brony, które likwidują zbędne chwasty nie niszcząc młodych łęt. Zabieg powtarzany jest kilkukrotnie.

    Etap VIII
  • Etap IX - pielenie

    Kiedy łęty ziemniaków są na tyle duże, że uniemożliwiają zastosowanie bron, do likwidacji chwastów używamy opylacza, zabieg ten nazywa się również pieleniem oraz jetrowaniem.

    Etap IX
  • Etap X - radlenie

    Kilka dni po bronowaniu bądź pielnikowaniu rajki zostają ponownie podsypane, dzięki temu zabiegowi lepiej trzymają w sobie wilgoć, ziemia jest spulchniona, a ziemniaki mają więcej miejsca do wzrostu. Zabieg ten również pomaga w likwidacji chwastów oraz zabezpiecza młode łęty przed skutkami majowych przymrozków. Pielenie i radlenie powtarzane jest kilkakrotnie, do momentu kiedy łęty są już zbyt wysokie i uniemożliwiają wjazd traktorem. Jest to ostatni zabieg mechaniczny w naturalnej uprawie.

    Etap X
  • Etap XI - nawadnianie plantacji

    Przed kwitnięciem kwiatów instalujemy system nawadniający, który czerpie wodę ze stawu i zaczynamy nawadnianie, jest ono bardzo ważne w tym okresie. Woda ze stawu jest ciepła, zawiera dużo mikroorganizmów i składników mineralnych.

    Etap XI
  • Etap XII - likwidacja stonki ziemniaczanej

    W momencie pojawienia się stonki zbieramy ją ręcznie żeby nie dopuścić do złożenia przez nią jaj. Zabieg ten pozwala ograniczyć wylęg młodej stonki, jednak jej nie eliminuje w 100%.

    Etap XII
  • Etap XIII - ręczna likwidacja roślin towarzyszących uprawie

    Wysokie łęty nie pozwalają już na zabiegi mechaniczne, więc rosnące chwasty wyrywamy ręcznie lub różnego rodzaju dziabkami. Są to ostatnie zabiegi poprzedzające zbiór ekologicznych ziemniaków.

    Etap XIII
  • Etap XIII - naturalne wyciągi z ziół

    Dodatkowo, żeby wzmocnić roślinę oraz zabezpieczyć ją przed szkodnikami przyrządzamy wyciągi z ziół takich jak wrotycz, piołun czy skrzyp. Dodatkowo namnażamy różnego rodzaju kompozycje pożytecznych mikroorganizmów. Przygotowane odpowiednio preparaty przyczyniają się do walki z najgorszym szkodnikiem jakim jest stonka ziemniaczana, ogranicza jej wylęg oraz jej rozwój.

    Etap XIII