Wyciąg, wywar, gnojówka, napar...-Blog o rolnictwie i odżywianiu-Ekoziemniak oko
krajobraz ekologiczny

Wyciąg, wywar, gnojówka, napar...30 czerwiec 2012

C zy istnieje naturalny i ekologiczny sposób przeciwdziałania występowania chorób i szkodników w ogródku? Czy istnieją preparaty służące wzmocnieniu i pielęgnacji roślin? Odpowiedź na te pytania znały już nasze babcie. Wykorzystywały one substancje wytwarzane przez rośliny, które w naturalny, ekologiczny i skuteczny sposób chronią nasze ogródki przed chorobami oraz szkodnikami, a dodatkowo uzupełniają niedobory pierwiastków i minerałów w ziemi.

Chęć posiadania własnych, zdrowych i pełnowartościowych warzyw i owoców uprawianych w przydomowych ogródkach wiąże się z ogromnym nakładem pracy własnej oraz poświęcenia bardzo dużej ilości czasu. Niestety z biegiem lat, życie nabrało tempa i nie każdy znajduje już czas na pracę w ogrodzie. Dlatego zaczęto stosować chemiczne preparaty, które w dużej mierze wyręczyły pracę własnych rąk i pozwoliły zaoszczędzić dużo czasu. Zaraz, zaraz...no ale chyba nie o to chodzi? Te warzywa i owoce mają ładować nasze organizmy witaminami na cały rok, a nie je truć. Nie zapominając o tym, że chemizacja ogródków zmniejsza wartości odżywcze naszych owoców i warzyw.

Więc w jaki sposób pozbyć się niszczących nasz plon robaków czy atakujących różnego rodzaju chorób? Jak w naturalny sposób zwiększyć zasobność gleby w pierwiastki i mikroelementy, które wzmocnią nasze rośliny?

Istnieje możliwość przygotowania różnego rodzaju preparatów, w zależności od ich zastosowania i warunków jakimi do tego dysponujemy. Cztery najczęściej stosowane formy przygotowania preparatu to wyciąg, wywar, gnojówka i napar.

Wyciąg otrzymujemy przez zalanie zebranych roślin gorącą wodą i moczeniu ich przez 24 godziny. NIe należy go przechowywać dłużej niż 24 godziny, z uwagi na utratę właściwości.

Wywar otrzymujemy zalewając świeżą lub wysuszoną roślinę zimną wodą na 24 godziny. Po tym czasie podgrzewamy do wrzenia, pozostawiamy przykryte do wystudzenia.

Gnojówkę otrzymujemy poprzez zalanie roślin wodą i pozostawienia ich na okres od 3 do 6 tygodni. Fermentujący preparat należy codziennie mieszać, zapewniając dostęp tlenu potrzebny przy fermentacji. Podczas tego procesu wydobywa się niemiły zapach, który naszym zdaniem przyczynia się do odstraszania szkodników z ogrodu.

Napar uzyskujemy zalewając rośliny wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut, schłodzony używamy tego samego dnia ponieważ szybko traci swoje właściwości.

W naszym ogrodzie najczęściej przygotowywana jest gnojówka, ponieważ szybko nie traci swoich wartości. Rozcięczona nadaje się idealnie do nawadniania ogrodu wzbogacając go w niezbędne pierwiastki i mikroelementy. Niewykorzystany nadmiar wylewamy na kompostownik dzięki czemu przyspiesza to proces jego rozkładu, a dodatkowo go wzbogaca w mikroelementy. Poniżej prezentujemy nasz zbiornik gotowego preparatu z pokrzywy i piołunu.

gnojówka_z_pokrzywy_i_piołunu

Jakie rośliny można wykorzystać w naturalnych preparatach, ich zakres działania, gdzie je można znaleźć oraz w jakich proporcjach stosować przedstawimy w następnym wpisie. Serdecznie zapraszamy.

Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem Tą właśnie maksymą Hipokratesa zachęcamy do obejrzenia kolejnego bardzo interesującego filmu pt. "Jedzenie ma znaczenie".



Komentarze:(2)

Maku napisał(a)http://viomar-agro.pl

10:35. 2016-12-27

Uważam, że gnojówka to najlepsze co może być. Niektórych odstraszają zapachy tego nawozu, ale cóż. Przynajmniej jest naturalnie.

marta napisał(a)http://on-line.shop.pl/

11:46. 2015-03-31

Bardzo przydatny tekst o tym, jak pozytywny wpływ może mnieć gnojówka na nasze przyszłe zbiory.

Dodaj komentarz:

Podpis

Strona www (Opcjonalnie)

Treść